
Bundelzwam
Pholiota nameko
De bundelzwam is, vooralsnog, in de natuur alleen te vinden in Azië waar gematigde hardhout bossen zijn. Een bundelzwam groeit alleen op hardhout. De soorten hardhout waar het graag op groeit is vooral eik en beuk. Deze paddenstoel valt op door zijn slijmerige hoed. De hoed is ongeveer tussen de 3 – 8 cm groot. Een bundelzwam heeft een oranje/bruine gloed en groeit altijd in een cluster. Het is een agressieve soort qua kolonisatie snelheid.
14 dagen incubatie + 5-8 dagen fruiting
Gemiddeld
Smaakprofiel
De smaak van de bundelzwam vers is heel erg lekker. Dit komt vooral door de hoed. Alhoewel de geur van een ongekookte bundelzwam wat minder aantrekkelijk is, is dat niet het geval nadat je het gekookt hebt. Een bundelzwam is perfect te gebruiken voor romige gerechten, het geeft een fijne romige umami smaak af. Als je het wat langer kookt, dan komt de nootachtige smaak meer naar voren.
Kooktips
Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de slijmerige hoed is het perfect voor romige sauzen. De paddenstoel kan je in zijn geheel of licht gesneden toevoegen. Je kan er een romige pasta meemaken maar ook een risotto. In Japan wordt het veel gebruikt voor het maken van soep. Het roerbakken van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is.
Wil je Bundelzwam proberen?
Bestel verse Bundelzwam paddenstoelen of kweek ze zelf thuis met een van onze kweeksets.