Alle paddenstoelen
Eikzwam (Maitake)
Gevorderd

Eikzwam

Grifola frondosa

De eikzwam is toch wel 1 van de meest speciale paddenstoelen. Dit komt omdat hij zowel culinair maar ook medicinaal bekend staat. Deze paddenstoelsoort is overal in de wereld te vinden waar een gematigd klimaat is. Een eikzwam is makkelijk te herkennen door de kleuren, ze zijn rijk in kleuren van donkergrijs/bruinzwart. De eikzwam heeft een rij met overlappende waaiers met zwammen van tussen de 2 – 10 cm. De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout en soms het hout van naaldbomen. Het is een medium agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Kweektijd

14-30 dagen incubatie + 14-21 dagen fruiting

Moeilijkheid

Gevorderd

Smaakprofiel

De smaak van de eikzwam vers heeft een duidelijke en lekkere umami smaak. Net als de shiitake is de voet meestal wat taaier en kan je het beste in dunne plakjes snijden. De rest van de "waaier" kan je in grovere stukken snijden omdat dit gedeelte van de paddenstoel een stuk malser is.

Kooktips

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de lekkere smaak kan je de paddenstoel erg simpele op smaak brengen. Bakken met boter en knoflook is al afdoende. Je kan er een vega coq au vin meemaken, maar ook een vega stoofpot. Het roerbakken van de paddenstoel is ook aan te raden.

Wil je Eikzwam proberen?

Bestel verse Eikzwam paddenstoelen of kweek ze zelf thuis met een van onze kweeksets.