Alle paddenstoelen
Iepoesterzwam
Gemiddeld

Iepoesterzwam

Hypsizygus ulmarius

De iepoesterzwam hoort officieel niet bij de pleurotus/oesterzwam soorten. Het heeft daarentegen wel veel gelijkenissen met de grijze of bleke oesterzwam. Deze paddenstoel is overal in de wereld te vinden waar een gematigd klimaat heerst. Een iepoesterzwam heeft een kleine sterke voet met een vrij grote hoed met een diameter van tussen de 4-15 cm. De kleur is beige naar grijsbruin. De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout van de Iep. Maar ze groeien ook graag op esdoorn, eik, beuk, wilg, populier en andere hardhout bomen. Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Kweektijd

14-21 dagen incubatie + 4-7 dagen fruiting

Moeilijkheid

Gemiddeld

Smaakprofiel

De smaak van de iepoesterzwam vers is heel erg anders dan andere paddenstoelsoorten en heeft zachte zoete/anijsachtige geurkenmerken. De textuur en smaak is zachter dan de oesterzwam. Het heeft wat weg van kalfstong qua textuur.

Kooktips

De iepoesterzwam is goed te gebruiken voor vele gerechten. Door de geweldige smaak is het een toekomstige favoriet voor paddenstoelen liefhebbers. Door de structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger. Je kan er een mooie stoofpot meemaken maar ook een beetje boter en knoflook met wat peper en zout is erg aan te raden. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie. Probeer het van te voren te marineren zodat alle smaken goed opgenomen worden en lekker op bijv. de grill te doen zodat het voldoende doorbakken is.

Wil je Iepoesterzwam proberen?

Bestel verse Iepoesterzwam paddenstoelen of kweek ze zelf thuis met een van onze kweeksets.