
Koningsoesterzwam
Pleurotus eryngii
Deze oesterzwamsoort is misschien wel de lekkerste van alle soorten. Vooral de grote voet van de paddenstoel is erg smakelijk. De vrucht is meestal een cluster van kleine tot grote zwammen die een diameter hebben van ongeveer 3 tot 26 cm. Het heeft een grote vlezige voet. De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout, stro, koffiedik, karton, papier. Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid).
12-16 dagen incubatie + 4-8 dagen fruiting
Gemiddeld
Smaakprofiel
De smaak van de koningsoesterzwam vers is gelijkmatig aan dat van een oesterzwam. Het heeft alleen een sterkere umami profiel met een betere bite dan andere oesterzwamsoorten. Rauw heeft de paddenstoel een frisse paddenstoel/umami smaak.
Kooktips
Goed te gebruiken voor diverse gerechten. De voet van de koningsoesterzwam is erg speciaal en kan voor vele gerechten goed gebruikt worden. Door de sterke vlezige structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger. Je kan er vegan coquilles meemaken maar ook een vegan steak of vegan beef jerky. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.
Wil je Koningsoesterzwam proberen?
Bestel verse Koningsoesterzwam paddenstoelen of kweek ze zelf thuis met een van onze kweeksets.