Alle paddenstoelen
Shiitake paddenstoel
Gemiddeld

Shiitake

Lentinula edodes

Deze paddenstoelensoort is inmiddels bekend bij iedereen. De soort is heel erg populair overal in de wereld maar heeft zijn roem eerst gemaakt in Azië. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kan de kleur van de shiitake lichtbruin tot donkerbruin zijn. De vrucht is meestal een enkele paddenstoel die een diameter hebben van ongeveer 3 tot 16 cm. Het heeft een middelgrote voet. De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhoudsoorten. Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid 1e fase) maar bij een te lage en te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Kweektijd

35-80 dagen incubatie + 5-8 dagen fruiting

Moeilijkheid

Gemiddeld

Smaakprofiel

De smaak van de shiitake heeft een nootachtige umami profiel. De textuur is vleesachtig en de voet is soms taai. Rauw heeft de paddenstoel een iets zuurdere smaak. Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam en wordt het donkerder. Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven. Maar de shiitake blijft zeer lang goed, mits goed gekoeld bewaard, soms wel 1 maand.

Kooktips

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger. Je kan er pasta meemaken maar ook een risotto. Het roerbakken of frituren van de shiitake is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.

Wil je Shiitake proberen?

Bestel verse Shiitake paddenstoelen of kweek ze zelf thuis met een van onze kweeksets.