Alle paddenstoelen
Zwavelzwam
Gevorderd

Zwavelzwam

Laetiporus sulphureus

De naam zwavelzwam is jammerlijk gekozen, want de smaak heeft niets weg van zwavel. De naam is gebaseerd op de kleur van de paddenstoel en de sporen. Het is namelijk een smakelijke paddenstoel om te eten. De smaak & de textuur is vergelijkbaar met kippenvlees. Dat is de reden dat in het Engels de naam "chicken of the woods" wordt gebruikt. De zwavelzwam is een soort die in een gematigd klimaat veel voorkomt en je kan het overal in de wereld vinden. De paddenstoel wordt nog op kleine schaal gekweekt maar de techniek is inmiddels aan het verbeteren. Zwavelzwam heeft een kleur die van lichtgeel tot donkeroranje gaat. De vrucht is meestal een cluster van waaiers die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 30 cm. Het heeft een kleine tot geen voet. Deze paddenstoel groeit het liefst op hout van hardhout bomen, zoals van de eiken -en beukenboom.

Kweektijd

25-35 dagen incubatie + 5-8 dagen fruiting

Moeilijkheid

Gevorderd

Smaakprofiel

De smaak van de zwavelzwam vers is heel erg vergelijkbaar met dat van kip. Je moet het niet rauw eten want dan kan je last van je maag krijgen. Kook je het afdoende dan valt op dat de smaak en textuur echt op kip lijkt. Dit is dus een perfecte vegetarisch alternatief voor kip. Het heeft geen sterke geur, ondanks dat de naam anders doet vermoeden.

Kooktips

Omdat de zwavelzwam zoveel weg heeft van kip, zijn alle standaard gerechten die je normaal gesproken met kip maakt uitstekend te vervangen door de Zwavelzwam. Je kan er pasta meemaken maar ook een soep. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is. Je kan het ook frituren en bijvoorbeeld vegetarische kip nuggets ermee maken.

Wil je Zwavelzwam proberen?

Bestel verse Zwavelzwam paddenstoelen of kweek ze zelf thuis met een van onze kweeksets.